Lieksan kirkko

Kirkkokatu 1 , 81700 Lieksa

Lieksan kirkko kellotapulista ylähorisontista kuvattuna

Lieksan kirkko

Lieksan kirkko, joka vihittiin käyttöön 28.11.1982 on Pielisjärven seurakunnan pääkirkko. Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Kirkko on rakennettu samalle paikalle, jolla sijaitsi 2.1.1979 tulipalossa tuhoutunut C L Engelin suunnittelema arvokas puukirkko.

Kirkko on runkorakenteiltaan täysbetoninen, mutta se on verhoiltu ulospäin kainuulaisella harmaalla graniitilla sekä vaalealla laudoituksella. Kirkon kupoli on kuparipäällysteinen.

Kirkkosali on avaran ja valoisan tuntuinen, johtuen ristinmuotoisesta kattoikkunasta, alttariseinän ikkunoista sekä alttari-ikkunasta, joka varaa alttaritaulun paikkaa. Myös vaaleat sisustusvärit betoniseinässä, alttariseinän ikkunoiden puukaihtimissa ja katon alumiinisäleikössä luovat valoisuuden tuntua. Kirkkosalin penkkirivit on säteittäin sijoitettu siten, että alttari, saarnatuoli, kuoro ja urut tulevat samalle kehälle luoden yhteyden tuntua. Lattia on loivasti alttaria kohti laskeva. Kirkkosaliin mahtuu n. 700 henkilöä, mutta takaosan seurakuntasalin avaamisella saadaan lisätilaa kaikkineen n. 1000 henkilölle.

36-äänikertaiset urut on rakentanut Kangasalan urkutehdas. Urkujen musiikillinen suunnittelu on professori Enzio Forsblomin, jonka työn lähtökohtana on ollut klassinen urkutyyppi.

Samettiset kirkkotekstiilit on suunnitellut ja käsinpainantamenetelmällä valmistanut tekstiilitaiteilija Päikki Priha. Prihan suunnittelema on myös Elämän portti-niminen vihkiryijy, jonka on lahjoittanut Eurajoen seurakunta.

Kuvanveistäjä Eeva Ryynäsen tuotantoa kirkossa edustavat eteisessä sijaitsevat tammirakenteinen Vaivaisukko sekä haaparakenteinen Laulavat enkelit-teos.

Kirkko sijaitsee Lieksanjoen rannalla ja sitä ympäröi luonnonkaunis kirkkopuisto sankarihautausmaineen. Kirkkopuistossa on myös vanha ortodoksinen tsasouna.

Ikkunan takana kellotapuli sijaistsee symmetrisenä.

Wi-Fi

Raamattulauantai

Klo 10.00 Maailma ja ihminen muutoksessa, klo 11.30 ruokailu, klo 12.30 Jumala antaa toivon. Raamattukouluttaja Ilkka Rytilahti.

Saarna Ilkka Rytilahti, Heli Melanen, Svetlana Perttu

Kaikkien keskiviikko, yhteislaulutilaisuus.

Lauletaan Junnu Vainion lauluja, mukana Riitta Lehtimäki ja Korvattomat.

Messu, ikäihmisten kirkkopyhä

Juho Kamula, Riitta Lehtimäki. Messuun kutsutaan erityisesti tänä vuonna 70 ja 65 vuotta täyttävät. Messun jälkeen kahvitarjoilu. Mukana myös Merja Nuutinen ja Arvo Yrjölä.