Lieksan kirkko

Kirkko kellotapulista kuvattuna

Kellotapuli

Lieksan kirkko, joka vihittiin käyttöön 28.11.1982 on Pielisjärven seurakunnan pääkirkko. Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Raili ja Reima Pietilä. Kirkko on rakennettu samalle paikalle, jolla sijaitsi 2.1.1979 tulipalossa tuhoutunut C L Engelin suunnittelema arvokas puukirkko.

Kirkko on runkorakenteiltaan täysbetoninen, mutta se on verhoiltu ulospäin kainuulaisella harmaalla graniitilla sekä vaalealla laudoituksella. Kirkon kupoli on kuparipäällysteinen.

Kirkkosali on avaran ja valoisan tuntuinen, johtuen ristinmuotoisesta kattoikkunasta, alttariseinän ikkunoista sekä alttari-ikkunasta, joka varaa alttaritaulun paikkaa. Myös vaaleat sisustusvärit betoniseinässä, alttariseinän ikkunoiden puukaihtimissa ja katon alumiinisäleikössä luovat valoisuuden tuntua. Kirkkosalin penkkirivit on säteittäin sijoitettu siten, että alttari, saarnatuoli, kuoro ja urut tulevat samalle kehälle luoden yhteyden tuntua. Lattia on loivasti alttaria kohti laskeva. Kirkkosaliin mahtuu n. 700 henkilöä, mutta takaosan seurakuntasalin avaamisella saadaan lisätilaa kaikkineen n. 1000 henkilölle.

36-äänikertaiset urut on rakentanut Kangasalan urkutehdas. Urkujen musiikillinen suunnittelu on professori Enzio Forsblomin, jonka työn lähtökohtana on ollut klassinen urkutyyppi.

Samettiset kirkkotekstiilit on suunnitellut ja käsinpainantamenetelmällä valmistanut tekstiilitaiteilija Päikki Priha. Prihan suunnittelema on myös Elämän portti-niminen vihkiryijy, jonka on lahjoittanut Eurajoen seurakunta.

Kuvanveistäjä Eeva Ryynäsen tuotantoa kirkossa edustavat eteisessä sijaitsevat tammirakenteinen Vaivaisukko sekä haaparakenteinen Laulavat enkelit-teos.

Kirkko sijaitsee Lieksanjoen rannalla ja sitä ympäröi luonnonkaunis kirkkopuisto sankarihautausmaineen. Kirkkopuistossa on myös vanha ortodoksinen tsasouna.

Kellotapuli

Lieksan kirkon puinen kellotapuli sijaitsee kirkosta hiukan erillään, mistä johtuen se säästyi vuoden 1979 kirkonpalossa.

Kellotapulin rakennustöitä aloiteltiin vuoden 1836 puolella. Vuonna 1840 tapuli alkoi olla valmis, vaikka pitkin 1840-lukua rakentamisen korjaamista vielä jatkettiinkin johtuen mm. vesivaurioista. Viimeisin korjaus kellotapulissa on ollut sen oikaiseminen, joka tapahtui vuonna 1982. Tapulin korkeus on 33,5 metriä

Tapulissa on kaksi Venäjältä Pietarista noudettua kelloa. Kelloista toinen on hankittu väliaikaiseen kellotapuliin vuonna 1830, eli ennen nykyisen kellotapulin valmistumista. Toinen kelloista hankittiin vuonna 1845 ja se painaa n. 442 kg.

Lieksan kirkon sisällä keskeltä katsottuna kellotapuli jää alttari-ikkunan ristin keskelle.

(Lähde Pielisjärven ja Juuan historia 1811-1864, Elli Oinonen-Edèn)