Tekstikoko:   A   A
Tulosta sivu

Tukea kristilliseen kasvatukseen

Käsien ristimisellä ilmaisemme nöyrtymistä Jumalan eteen. Käsien ristiminen auttaa keskittymään rukoukseen.

Lapsilla on kasteen perusteella oikeus siihen lahjaan, jonka ehtoollinen antaa.

Miten pyhän saa mukaan lapsiperheen arkeen?

Kasvattaja voi toteuttaa pienillä jutuilla helposti kristillisyyttä keskellä tavallista arjen aherrusta. Tässäpä viisi vinkkiä:

1. Katso silmiin, hymyile ja sano, että pidän sinusta.

2. Kysy aina lisää siitä, mitä lapsen mielessä pyörii. Varsinkin, kun hän sanoo jotain merkillistä, hassua tai kummallista - liittyen mihin tahansa elämässä.

 3. Käykää tutkimassa paikkoja, joissa ihmiset kokevat yhdessä pyhää.

4. Lukekaa vierekkäin, sylikkäin, paljon ja kaikenlaista. Jopa Raamattua.

5. Rukoile oman mielesi mukaan lapsen puolesta ja kanssa. Hiljainen hyvän tahtominen toiselle on jo rukousta.

Kauniita asioita lapselle sanottavaksi

Joskus vanhemman on hyvä pysähtyä kuuntelemaan omaa vuorovaikutustaan lapsen kanssa.Onko lapsesi saama huomio positiivista vai negatiivista? John Locke antaa ohjeeksi ojentaa lasta kahden kesken ja kiittää julkisesti.Yksi kasvatuksen periaate on sitä saat mitä vahvistat. Tahdotko vahvistaa positiivista vai negatiivista lapsessasi?
Täältä löydät myönteistä ja kaunista asiaa, joita voisit sanoa lapsellesi.

 

Iltarukous

Lapsuuden kodissa opittu iltarukous on yhteinen piirre monille suomalaisille.

Missä iässä on sopivaa opettaa lasta rukoilemaan? Milloin hän ymmärtäisi rukouksen merkityksen? Ei liian paljon liian aikaisin, on viisas periaate tässä lukemattomien virikkeiden maailmassa.

Rukoukseen liittyy paljon muutakin kuin sanojen ymmärtäminen. Siinä on läsnä aikuinen ja hänen mallinsa, siinä on luottamus ja turvallisuuden tunne. Rukous on hauras pyhän kokemisen hetki, jota on vaikea sanoin määritellä.

Tämänkin päivän isien ja äitien tehtävänä on huolehtia, että iltarukouksen ketju jatkuu sukupolvesta toiseen. Lapsena ulkoa opittu rukous säilyy halki elämän ja muuntuu aikanaan itsenäiseksi rukoukseksi.

Seurakunta jakaa kastekoteihin lahjaksi iltarukouspussin. Jos et ole saanut pussia, voit kysyä sitä kirkkoherranvirastosta.
Vuoden 2013 alusta alkaen jumalanpalveluksessa on ripustettu koriste-enkeli kastepuuhun jokaiselle kastetulle vauvalle. Enkelin voi saada omaksi seuraavan vuoden alkupuolella vietettävän vauvakirkon yhteydessä. Kastetut saavat kutsun tilaisuuteen.

 

Lue puheenvuoro iltarukouksesta täältä: 

Iltarukouksen opettaminen kannattaa aloittaa jo raskausaikana 

 

Tule, Jeesus, lapses luo,                   Hyvyyttäsi kiitämme

armos siunaukses suo.                      maan ja taivaan Luoja!

Tue pientä horjuvaa,                          Kätesi on yölläkin

johda tietä oikeaa.                              pienten lasten suoja

 

 

Päivän touhut taakse jää,                     Aina päivän touhuissa

minua jo väsyttää.                                 on Taivaan Isä mukana.

Kiitos, että nukkumaan                         Siunaa kaikki askareet,

peiton alle mennä saan.                        suojaa joka askeleen.

Hyvää yötä, Jumala!

Siunaa meitä kaikkia.

 

Rukous päätetään sanalla "aamen", joka tarkoittaa totta.

 

Ehtoollinen saa koskettaa lasta

Kaikki kastetut saivat osallistua ehtoolliselle ensimmäiset tuhat vuotta kirkon historiassa. Suomessa lasten ehtoolliskäytäntö palautettiin 1979 ja piispainkokous uudisti ohjeita 2002.

 

Mitä kirkkojärjestys sanoo?

" Ehtoolliseen saa osallistua jokainen konfirmoitu kirkon jäsen. Kastettu lapsi, jolle on opetettu ehtoollisen merkitystä, saa osallistua ehtoolliseen yhdessä vanhempansa tai muun hänen kristillisestä kasvatuksestaan huolehtivan kirkon konfirmoidun jäsenen kanssa. Kastettu seurakunnan jäsen, joka osallistuu rippikouluun, voi ehtoollisopetusta saatuaan osallistua ehtoolliseen rippikoulunsa opettajan kanssa."

Miten antaisin ehtoolliskasvatusta?

Jos lapsi pääsee perheensä kanssa käymään kirkossa, hän imee siellä itseensä ilmapiiriä ja tapahtumia. Kun perhe pääsee messussa ehtoollispöytään, lapsi voi elää sakramentin omakohtaisesti. Voinee tiivistää, että lapsuuden kokemukset ja ehtoollisella käynnit ovat paras pohja ymmärtää myöhemmin elämässä ehtoollisen merkitys.

Meillä on tapana siunata ehtoollispöydässä aivan pienet lapset sekä ilman vanhempaa tai ryhmänä tulevat lapset. Kun lapsi alkaa toivoa sakramenttia itselleen, on tullut myös aika antaa se hänelle. Ehtoolliskasvatus on osa muuta elämää ja lapsen kasvatusta.

Ehtoolliskasvatuksessa voi lähteä vaikka yhdessä syömisen esimerkistä. Näin voi lähestyä ateriaa, jonka Jeesus söi ystäviensä kanssa. Tällä aterialla hän kehotti meitä viettämään ehtoollista muistokseen.

Lapselle voi kertoa, että ehtoolliselle menessä polvistutaan alttarikaiteen ääreen vanhempien kanssa. Pappi kulkee väen vierestä, näyttää pientä pyöreää leipää ja antaa sen lapsen käteen. Perässä kulkee viininjakaja, joka kaataa juomaa pieneen pikariin. Lapselle viiniä laitetaan ihan pieni tilkka. Ehtoollinen on mahdollista nauttia myös pelkkänä leipänä, jolloin viininjakaja voi siunata lapsen. Vaihtoehtoisesti lapsen leivän voi kastaa reunastaan viiniin ja näin tutustua vähitellen viinin makuun.

Lasten Keskus on julkaissut pienen kirjan ehtoolliskasvatuksen tueksi. Atte ja Anna, Ehtoollinen kantaa -kirjassa kerrotaan mm. ehtoolisen hoivasta ja siitä, että ehtoollinen yhdistää Jumalan perheen jäsenet. Kirja lähestyy ehtoolliskasvatusta elävän elämän tasolla. Loppuun on koottu tietopaketti vanhemmalle.Kirja on lainattavissa Lieksan kirjastosta.

 

Sananen kummille

Lapsi tarvitsee elämänsä matkan varrelle vanhempiensa lisäksi aikuisia ystäviä, kummeja, jotka sitoutuvat olemaan läsnä ja käytettävissä hänen elämänsä eri vaiheissa. Kummius pysyy ja säilyy koko elämän ajan eikä kummia voi vaihtaa.

Kummia kutsutaan rukoilemaan kummilapsensa puolesta ja hänen kanssaan sekä osallistumaan yhdessä vanhempien ja seurakunnan kanssa lapsen kristilliseen kasvatukseen.

Kummi saa viettää aikaa kummilapsensa kanssa ja tutustua häneen - vielä silloinkin kun hän on nuori tai aikuinen. Kummi voi keskustella lapsen kanssa kaikesta maan ja taivaan välillä, tehdä yhteisiä retkiä sekä siunata ja olla siunattu.

Kummius on luottamustehtävä, jossa saa toimia Pyhän ja hyvän puolesta.

 

Kummin sivut